Denna guiden hjälper dig att ta kroppsmått på rätt sätt så att ditt skräddarsydda plagg passar så bra som möjligt.

Halsmått

Placera måttbandet runt halsen på den höjd där kragen normalt skulle vila. Detta kommer att vara precis under ditt adamsäpple. Stå avslappnad. Dra inte ut nacken eller pressa ner hakan. Måttbandet ska vila lätt på huden, det inte klämma. Håll ett finger under måttbandet (mellan måttbandet och halsen) för att säkerställa lite extra utrymme för komfort. Annars kommer skjortan att sitta för tajt vid halsen. Lägg dock INTE till extra längd för att ta hänsyn till krympning. Det sköter vår skräddare.

skräddarsydd skjorta halsmått

Ärmlängd

skräddarsydd skjorta ärmlängd

Att mäta din kropp på detta sätt kräver en partner som hjälper dig. Om du inte har en partner, mät en skjorta i din garderob med ärmar i rätt längd. Placera ena änden av måttbandet vid basen av mitten av baksidan av nacken. Dra måttbandet över din axel och låt det hänga ner till din hand. Mät till mitten av den köttiga delen av din handflata. Mät båda armarna på detta sätt. Om en arm är längre än den andra så ta medelvärdet av de två måtten. 

Axelbredd

Denna mätning kommer att kräva en partner. Om du inte har en partner, mät direkt på en skjorta med bra passform. Det är bra att hänvisa till en skjorta som sitter bra över axlarna. Börja änden av måttbandet på ytterkanten av axeln där du vill att skjortans ok ska börja. Det är här den horisontella delen av axeln möter den vertikala delen av armen. Mät upp över axlarnas kurva och till utsidan av den andra axeln.

 

Ett tips är att ta på dig en skjorta med bra passform och mäta efter den eller justera måttet lite för ännu bättre passform.

skräddarsydd skjorta axelbredd

Bröstmått

skräddarsydd skjorta bröstmått

Dra måttbandet horistontellt över bröstvårtorna och runt hela bröstkorgen, upp under armhålorna och över skulderbladen. Dra inte åt måttbandet för tajt. Låt armarna hänga ner i en avslappnad, naturlig pose. Puffa inte ut bröstet eller böj ryggen i någon form av ställning som inte är naturlig eller hållbar.

Midja

Detta är något annorlunda än midjemåttet du använder när du köper byxor, så änvänd inte det måttet. 

Det är viktigt att stå i en avslappnad, normal position (såvida du inte kan suga in magen och hålla andan hela dagen :) ). 

Kör måttbandet runt den fullaste delen av magen. Detta är vanligtvis runt nivån på naveln. Måttbandet ska sitta tätt mot huden, men inte klämma in.

skräddarsydd skjorta midjemått

Skjortlängd

skräddarsydd skjorta skjortlängd

Vi måste veta hur lång du vill att tröjan ska vara. Sätt den första änden av måttbandet vid basen av nacken och mät ner längs ryggen till den punkt där du vill att skjortan ska sluta. Denna punkt är vanligtvis botten av skinkorna, men du kanske vill gå något längre om du planerar att alltid stoppa in skjortan, eller något kortare om du planerar att bära skjortan utanpå byxorna.

 

För men med stor mage, lägg på 5 cm eller mer till måttet för att lätt kunna stoppa in skjortan i byxorna. Det är också vanligt att man mäter för kort för skjortor som ska vara utanpå byxorna, så undvik att göra det.

Biceps

Med armen hängande vid din sida och avslappnad, mät runt din bicep vid dess fullaste punkt. Detta är förmodligen ganska nära din armhåla. Se till att måttbandet inte är för hårt. Runda uppåt till närmaste halvtum. Spänn inte muskeln.

skräddarsydd skjorta bicepsmått

Handledsmått

skräddarsydd skjorta handledsmått

Mät runt handleden precis ovanför där handledsbenet sticker ut. Håll måttbandet hårt mot huden, men kläm inte handleden. Runda uppåt till närmaste halv centimeter. Lägg inte på mer längd till ditt mått för komfort. Vi kommer att lägga till 5 cm till detta mått när vi beräknar din manschetts omkrets, så mät direkt på huden.

Hur väljer man passform på skjortan?

skräddarsydd skjorta passform slim fit

Slim-fit

skräddarsydd skjorta passform normal fit

Normal-fit

För de flesta män, föreslår vi att välja Slim-Fit. Den kommer att passa dig snyggt, bekvämt och inte för tight. Men om du uppskattar en generös, rymlig passform som inte kramar om din kropp, välj då Normal Fit. Den sitter lösare runt armhållan, bröstet, armarna och  genom magen.