Rostfritt stål: vad är det och vad är skillnaderna mellan 304 & 316
rostfritt stål ring

På silvea.se har vi ett stort utbud av smycken i rostfritt stål som ringar, armband, halsband och örhängen. När du köper smycken på silvea.se kommer du att se att det står 316 rostfritt stål i produktbeskrivningen. Vad betyder egentligen 316? I denna artikel förklarar vi det och beskriver vad rostfritt stål.

Rostfritt stål

Korrosionsbeständigheten hos rostfritt stål varierar beroende på kvalitet

304 och 316 är de två vanligaste kvaliteterna av rostfritt stål.

Av namnet att döma kan man anta att rostfritt stål aldrig missfärgar – men det kan det faktiskt göra.

Rostfritt stål missfärgar mindre än andra järnbaserade metaller, men det är inte bokstavligen “rostfritt”. Precis som standardstål kan rostfritt märkas med fingeravtryck och fett, missfärgas och så småningom rostas. Skillnaden är motståndskraft. Rostfritt stål tål mycket mer tid och hårdare bruk innan det visar tecken på slitage.

Vad är rostfritt stål?

Alla stål har samma grundläggande järn- och kolsammansättning, men rostfritt stål innehåller också en kromlegering som ger rostfritt stål sitt berömda korrosionsbeständighet.

Det finns flera kvaliteter som kallas rostfritt stål, var och en med lite olika legeringskompositioner och därför lite olika fysiska egenskaper.

Rostfritt stål måste innehålla minst 10,5 procent krom. Beroende på graden kan den innehålla mycket högre kromhalter och ytterligare legeringsingredienser som molybden, nickel, titan, aluminium, koppar, kväve, fosfor eller selen.

Vanliga rostfria stål

De två vanligaste rostfria stålkvaliteterna är 304 och 316. Den viktigaste skillnaden är tillsatsen av molybden, en legering som drastiskt förbättrar korrosionsbeständigheten, särskilt för mer saltlösning eller kloridexponerade miljöer.

316 rostfritt stål innehåller molybden. 304 rostfritt stål gör det inte.

Det är därför silvea.se endast säljer smycken med 316 rostfritt stål. Vi vill hålla den högsta kvaliteten till de lägsta priserna.

För utemöbler som skenor och pollare är rostfritt stål ett idealiskt korrosionsbeständigt material, men det tål bara långvarig exponering om kvaliteten är lämplig för sin miljö. 304 är ett ekonomiskt och praktiskt val för de flesta miljöer, men det har inte kloridresistensen som 316. Den lite högre prispunkten på 316 är väl värd det i områden med hög kloridexponering, särskilt nära havet eller vid kraftigt saltade vägar . Varje applikation för rostfritt stål har unika krav och behöver ett rostfritt stål som klarar uppgiften.

304 rostfritt stål

304 rostfritt stål är den vanligaste formen av rostfritt stål som används runt om i världen på grund av dess utmärkta korrosionsbeständighet och värde. Den innehåller mellan 16 och 24 procent krom och upp till 35 procent nickel, samt små mängder kol och mangan.

Den vanligaste formen av 304 rostfritt stål är 18-8 (18/8) rostfritt stål, som innehåller 18 procent krom och 8 procent nickel.

304 rostfritt stål är den vanligaste formen av rostfritt stål som används över hela världen på grund av utmärkt korrosionsbeständighet och värde.

304 tål korrosion från de flesta oxiderande syror. Den hållbarheten gör 304 enkla att desinficera, och därför idealisk för kök och matapplikationer. Det är också vanligt i byggnader, inredning och platsinredning.

304 rostfritt stål har en svaghet: det är mottagligt för korrosion från kloridlösningar eller från saltmiljöer som kusten. Kloridjoner kan skapa lokala korrosionsområden, kallade “grop”, som kan spridas under skyddande krombarriärer för att äventyra inre strukturer. Lösningar med så lite som 25 ppm natriumklorid kan börja ha en frätande effekt.

316 rostfritt stål är bättre på att motstå korrosion där salt är närvarande-nära havet eller vinters avisningskemikalier.

316 Rostfritt stål

316-klass är den näst vanligaste formen av rostfritt stål. Den har nästan samma fysiska och mekaniska egenskaper som 304 rostfritt stål och innehåller liknande material. Den viktigaste skillnaden är att 316 rostfritt stål innehåller cirka 2 till 3 procent molybden. Tillsatsen ökar korrosionsbeständigheten, särskilt mot klorider och andra industriella lösningsmedel.

316 rostfritt stål har ytterligare molybden som ger det motståndskraft mot klorider och andra behandlingskemikalier.

316 rostfritt stål används vanligtvis i många industriella applikationer som involverar bearbetningskemikalier, liksom miljöer med hög saltlösning, t.ex. kustområden och utomhusområden där avisningsalter är vanliga. På grund av dess icke-reaktiva egenskaper används 316 rostfritt stål också vid tillverkning av medicinska kirurgiska instrument.

Alla rostfria smycken på silvea.se är gjorda i 316 rostfritt stål för att ge våra kunder den högsta kvaliteten.

Relaterade produkter

Dela:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

TOP

X